Rik på riktigt


Jag läser just nu boken "Rik på riktigt" av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson. Oj oj så läsvärd den boken är! Den handlar om:
"det viktigaste och vanligaste vi har - vardagen - och om våra möjligheter att göra den mer värdefull.Boken handlar också om vad vi gör med vår tid. Den tid vi har att disponera som människor är lika med våra liv. Tiden = Livet och livet består till största delen av vardag. Helger kommer ju varje vecka och är därför tillräckligt vanliga för att räknas in i vardagen. Att vårda och vidareutveckla vår vardag är därför bland det viktigaste vi människor kan ägna oss åt. Om vi lyckas bra kan vi bli rika på riktigt".

Boken är indelad i fyra delar:
1. Vardagsfloden
2. Att ta sig upp på vardagsflodens strand
3. Renovera vardagen
4. På väg mot en ny tidsanda

Litet utdrag ur Vardagsfloden:
"Låt oss ta en titt på strömningarna i vår tid. Läget i landet då detta skrivs är allvarligt. Många människor mår dåligt mitt i den välfyllda välfärden. Det är till och med så illa att samhällsekonomin hotas av ohälsan i vardagslivet. Och detta trots att vi har fått det så mycket bättre på många sätt - inte minst när det gäller bekvämlighet och materiell standard. Samtidigt blir vi inte lyckligare. Fram till slutet av 1960-talet blev vi lyckligare för varje decennium som gick, men sedan dess har det avstannat och gått utför. Hur kommer det sig? Levnadsstandarden har ju ökat och vi har ju fått det så mycket bättre. Eller har vi det?"

Beskrivning av samhällsutvecklingen i västvärlden, ursprungligen från Dalai Lama och här fritt översatt, nedkortat och redigerat:
"I vår tid...
...har vi bredare vägar, men smalare perspektiv
...har vi större och finare hem, men mindre tid för varandra och trasigare relationer
...spenderar vi mer pengar, men njuter mindre
...kompromissar vi mer, men tycker att vi har mindre tid
...har vi mer kunskap, men visar mindre omdöme
...har vi fler mediciner, men lever mindre hälsosamt
...har vi flerfaldigat våra ägodelar, men förminskat många av våra värden
...kan vi åka till månen, men har svårt att ta kontakt med våra grannar
...har vi erövrat yttre rymden, men når inte vårt eget inre
...får vi mer mat, men mindre näring
...får vi mer underhållning, men känner mindre mening

Det är en tid då det finns mycket i fönstret, men ingenting i rummet.

Författarna påpekar, trots denna mörka generalisering, att dom inte är pessimister. Tvärtom är dom är väldigt hoppfulla. Det är gött att höra! Jag läser vidare och återkommer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Framför våra fötter

Kött...

Trivsamma trästan!